Dokumenti

09.05.2024.
I sjednica Sektorske komisije za za poljoprivredu, prehranu i veterinu

I sjednica Sektorske komisije za za poljoprivredu, prehranu i veterinu u novom sazivu održana je 9. maja 2024. godine u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Članovi sektorske komisije razmatrali su standarde zanimanja: Tehničar dizajna u hortikulturi, nivo IV1, Tehničar hortikulturne proizvodnje, nivo IV1, Rasadničar, nivo III, Cvjećar, nivo III, Baštovan, nivo III i Pomoćnik u hortikulturnoj proizvodnji, nivo II.

Na osnovu ovih standarda zanimanja radiće se obrazovni programi iz oblasti hortikulture nivoa III i nivoa IV1.

Sektorska komisija dala je  pozitivno mišljenje na navedene standarde i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalju proceduru.

Opširnije
08.05.2024.
I sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo, proizvodne tehnologije (mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i automatizacije i dr.)

I sjednica Sektorske komisije za inženjerstvo, proizvodne tehnologije (mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i automatizacije i dr.) u novom sazivu održana je 8. maja 2024. godine u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Članovi sektorske komisije razmatrali su standarde kvalifikacija Zavarivač, nivo III; Bravar, nivo III i Pomoćnik bravara, nivo II.

Standard kvalaifkacija Bravar je urađen na osnovu regionalno usklađenog standarda kvalifikacije Bravar nivo III EQF, u okviru regionalnog projekta EQET SEE - Unaprijeđenje kvaliteta obrazovanja i obuke, koji je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije (ADA), a implementira se na nivou šest ekonomija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Projekat je sproveden od strane Inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERI SEE) i partnerskih institucija.

Na osnovu ovih standarda kvalifikacije radiće se obrazovni program Bravar-Zavarivač nivoa III.

Sektorska komisija dala je  pozitivno mišljenje na navedene standarde kvalifikacija i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalju proceduru.

Opširnije
08.05.2024.
I sjednica Sektorske komisije za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo

I sjednica Sektorske komisije za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo u novom sazivu održana je 8. maja 2024. godine u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Članovi sektorske komisije razmatrali su standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Pomoćnik kuvara, nivo II i Pomoćnik prodavača, nivo II, prilagođene standarde kvalifikacija nivoa obrazovanja Pomoćnik kuvara, nivo II i Pomoćnik prodavača, nivo II, kao i izmjenu prilagođenog standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja Kuvar, nivo III.

Standard kvalifikacije nivoa obrazovanja Pomoćnik kuvara, nivoa II, urađen je osnovu standarda kvalifikacija Pomoćnik u kuhinji, nivo II, Pripremać pica, nivo II i Roštijdžija, nivo II. Na osnovu ovog standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja, biće urađen obrazovni program Pomoćnik kuvara, nivoa II.

Standard kvalifikacije nivoa obrazovanja Pomoćnik prodavača, nivo II urađen je osnovu standarda kvalifikacija Pomoćni prodavać neprehrambene robe, nivo Il i Pomoćni prodavač prehrambene robe, nivo II. Na osnovu ovog standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja, biće urađen obrazovni program Pomoćnik prodavača, nivoa II.

Prilagodeni standard kvalifikacije nivoa obrazovanja Pomoćnik kuvara, nivoa II, uraden je osnovu standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja Pomoćnik kuvara, nivoa II. Na osnovu ovog prilagodenog standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja, biće urađen prilagođeni obrazovni program Pomoćnik kuvara, nivoa II, sa prilagodenim izvodenjem i dodatnom stručnom pomoći.

Prilagodeni standard kvalifikacije nivoa obrazovanja Pomoćnik prodavača, nivoa II, urađen je na osnovu standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja Pomoćnik prodavača, nivoa II. Na osnovu ovog prilagođenog standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja, biće urađen prilagođeni obrazovni program Pomoenik prodavača, nivoa II, sa prilagodenim izvodenjem i dodatnom stručnom pomoći.

Sektorska komisija dala je  pozitivno mišljenje na navedene standarde i uputila ih Savjetu za kvalifikacije na dalju proceduru.

Opširnije